Hvis du ønsker en dybdegående forståelse af, hvad angst er, er du landet på den helt rette side!
Jeg kæmpede selv med angst i årevis, og nu er uddannet psykolog med speciale i blandt andet angst. Det betyder også, at jeg til dagligt hjælper rigtig mange klienter med netop angst. Derfor har jeg også fuld forståelse for – både fagligt og personligt – hvor invaliderende og frygteligt, angst kan føles.
Et vigtigt første skridt i min egen helingsproces, såvel som i mine klienters, har været at forstå angst. Netop derfor har jeg også skrevet dette indlæg – i håb om, at kunne hjælpe endnu flere på deres helingsrejse.
Hvad er angst?
Angst er en naturlig følelse, som er nært beslægtet med følelsen af frygt. Det kan derfor også være svært at adskille de to følelser. Men som en grov tommelfingerregel kan man sige, at frygt opstår, når vi rent faktisk står i en farlig situation. Angst opstår derimod ofte, når vi alene forventer eller bekymrer os om en potentielt farlig situation.
Gennem menneskets udvikling, har vores hjerner udviklet sig til at forsøge at forudsige trusler. Og dét har på mange måder været rigtig smart. – For de af os der kunne forudsige trusler, havde større overlevelsesmuligheder.

Angst har dermed også en vigtig funktion. Den opmuntrer os til at passe på os selv og prioritere overlevelse:
Forestil dig, at du går hjem en mørk aften. Du går forbi en mørk gyde, og overvejer et øjeblik, om du skal skyde genvej gennem denne. I næste øjeblik får du tanker om, om det nu også er klogt. Måske forestiller du dig, at du kunne blive overfaldet. Hjertet begynder at slå lidt hurtigere, og du mærker en knude i maven. Du beslutter dig for alligevel at gå den længere vej uden om gyden.
I et eksempel som ovenstående, kan angst potentielt redde vores liv. Du forsøgte at forudsige en potentiel trussel, mærkede små tegn på angst, og besluttede dig for at vælge den sikreste vej hjem.
Husk at følge mig på Instagram, hvor jeg løbende deler masser af tips og viden om angst!
Hvorfor får man angst?
Angst er altså ikke i sig selv en dårlig ting. Tværtimod. Som nævnt har vores hjerner udviklet sig til at forsøge at forudsige trusler for bedst muligt at passe på os.
Det betyder dog også, at vi har udviklet en unik evne til at bekymre os. Og for nogle af os kan bekymringerne komme til at fylde så meget, at vi udvikler en angstlidelse. I sådanne tilfælde er angsten ikke længere funktionel, men begynder derimod at hæmme os i vores hverdag.
Bekymringshjernen
I moderne tid og i vores del af verden, er det faktisk yderst sjældent, at vi befinder os i en reelt livsfarende situation. Det har vores hjerner bare ikke opdaget endnu, da verden omkring os har udviklet sig meget hurtigere, end vores hjerner har kunne følge med til. Så vores hjerner bekymrer sig fortsat det bedste, de har lært. Også selvom behovet ikke altid er der for det.
For nogle af os betyder det, at vi let kommer til at overvurdere, hvor farlig en given situation er. Vores ”bekymringshjerne” er skruet sammen til at finde trusler.
Bekymringshjernen siger måske: ”Gad vide, om det nu også er sikkert at køre over denne her bro?”
”Der kører hundredvis af biler her hver dag. Selvfølgelig er det sikkert”, siger du.
”Hundredvis af biler? Så er det også ved at være en gammel og slidt bro. Hvor længe holder sådan en bro?”
Så mærker du måske en lille nervøsitet og tænker, ”Nåh ja, det skader vel ikke at tjekke op på det.”
Og så snart du googler broer og deres levetid, får du en masse skrækhistorier og gamle nyhedsartikler op om diverse brostyrt- og ulykker.
”Der kan du bare se!” siger bekymringshjernen.
Vores bekymringshjerne er meget selektiv. Den leder efter, og accepterer kun information, der understøtter dens bekymringer. Den afskriver anden relevant information, som for eksempel at broen har holdt i 100 år, og at brostyrt er yderst sjældne.
Jo mere alvorligt, vi kommer til at tage bekymringshjernen, jo oftere mærker vi også angst. Med tiden kan vi så begynde at bekymre os om den angst og det ubehag, vi mærker i kroppen. Til sidst finder vi måske os selv i en spiral af konstante bekymringer og kropslige symptomer. Nu er der altså tale om en angstlidelse.
Angst symptomer
Når vi har udviklet en angstlidelse, kan symptomerne være mange, og de opleves for de fleste enormt ubehagelige og invaliderende.
Der findes forskellige former for angstlidelser. Men mange af symptomerne på angst går igen på tværs af de forskellige angstlidelser. Almindelige angstsymptomer inkluderer:
- Hjertebanken
- Ondt i brystet
- Ondt i maven eller fornemmelse af en klump i maven
- Hyperventilation, overfladisk vejrtrækning eller fornemmelse af åndenød
- Fornemmelse af en klump i halsen, eller at halsen lukker sig sammen
- Svimmelhed
- Fornemmelser af snurren eller svaghed i kroppen (hele kroppen eller enkelte kropsdele)
- Rysten
- Anspændthed
- Kulde- eller varmefornemmelser
Symptomerne kan føles som om, at de er til stede konstant. De kan også komme i bølger af voldsom intensitet og stå på i minutter eller timers varighed – i så fald er der tale om et angstanfald.
Hvis symptomerne skyldes angst, er det vigtigt at huske, at de ikke farlige eller skadelige. Men de er som beskrevet enormt ubehagelige.
Hvis du er i tvivl om, om symptomerne kunne skyldes et fysisk problem, er det altid en god ide at kontakte din læge. Det kan nemlig være svært at skelne mellem angstsymptomer og visse fysiske lidelser.

Angst behandling
Der findes i dag rigtig gode muligheder for at blive behandlet for angst. Psykologhjælp har vist sig effektivt, ligesom at medicin for angst kan være en vigtig del af behandlingen.
Varigheden og effektiviteten af angstbehandlingen, kommer an på en række forskellige faktorer. Herunder sværhedsgraden af angsten, hvor længe den har stået på, og matchet mellem terapeut og klient.
Behandling af angst hos HEL terapi
Som uddannet psykolog med særlig viden om nervesystemet og sammenhænge mellem krop os sind, er behandling af angstlidelser ét af mine specialer her i HEL terapi.
Min tilgang til behandling af angst adskiller sig fra klassisk behandling, da jeg arbejder ud fra en helhedsorienteret tilgang. Fremfor blot at fokusere på at arbejde med dine tanker og følelser, har jeg sideløbende stort fokus på regulering af nervesystemet, og på hvordan du igen kan finde tryghed i din krop. Du kan læse meget mere om et terapiforløb hos HEL terapi her.